Вибір приватного будинку для людей похилого віку або пансіонату

Сучасний ритм життя не завжди дозволяє приділити належну увагу літнім родичам. У деяких сім’ях гостро стоїть питання поміщення батьків у будинок для людей похилого віку. Літні люди бояться переїжджати до державних установ через відсутність там комфортних умов і найчастіше недоброзичливого ставлення персоналу до постояльців. Альтернативою закладам із бюджетним фінансуванням є платні установи. Щоб забезпечити похилого родича гідне проживання, його близькі повинні знати, як обрати приватний будинок для людей похилого віку.

Переваги приватних закладів

Рівень утримання клієнтів у таких закладах як приватні будинки престарілих Київ набагато вищий за державні установи. Для поселення не потрібно проходити різні інстанції та чекати на дозвіл соціальної служби. Головною умовою є бажання старого родича, а також матеріальні можливості.

До основних переваг приватного будинку для літніх людей відносяться:

  • Швидке оформлення без бюрократичної тяганини;
  • Надання комфортних умов проживання;
  • Забезпечення повноцінним та різноманітним харчуванням;
  • Проведення гігієнічних процедур;
  • Постійний контроль стану здоров’я;
  • Можливість використовувати сучасні засоби зв’язку спілкування з близькими.
  • Організація цікавого дозвілля;

Єдиним мінусом приватних закладів є найвища вартість проживання. За добрі умови доведеться платити чималі кошти.

 Що враховувати при виборі приватного будинку для людей похилого віку

Пансіонати для людей похилого віку надають догляд, медичні послуги та забезпечують дозвілля. В першу чергу, їх потребують немічні старі, які не в змозі самостійно себе обслуговувати і страждають на деменцію (за статистикою, більш ніж у 20% людей похилого віку розвивається недоумство). Бажано, щоб такі люди перебували під наглядом родичів чи кваліфікованих фахівців, які вчасно нададуть відповідну допомогу.

Зручність та комфорт проживання

Комфортні умови мають на увазі зручне розташування кімнат та санвузлів, оснащення приміщень спеціальними поручнями для пересування, можливість безперешкодно добиратися на верхні поверхи, різноманітне харчування з урахуванням переваг кожного пацієнта.

Під час відвідування закладу необхідно уточнити розклад для мешканців та переглянути зразкове меню. Вживання їжі не повинно бути рідше 4 разів на день. Краще обрати інтернат із 5-6 разовим харчуванням.

При виборі приватного пансіонату приділяють увагу кімнаті. Стіни повинні бути пофарбовані в спокійні кольори, підлога застелена нековзним покриттям. Вітається наявність картин, панно, дрібних аксесуарів.

Важливо, щоб у пансіонаті було приміщення для відпочинку, оснащене телевізором, зручними стільцями та кріслами, шафами для книг, столами для настільних ігор та творчості. Людина повинна відчувати себе комфортно та безпечно, знаходити час та бажання для розмов, розваг та прогулянок на свіжому повітрі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Жіночий костюм зі спідницею - тренди на 2024-25 роки

Саме на ці фактори необхідно звернути увагу, вибираючи приватний будинок для людей похилого віку. Адже більшості людей похилого віку важливо добре харчуватися і жити в комфорті.

Загальна атмосфера

Не менш важливою є організація дозвілля. Намагайтеся знайти такий заклад, де організовані гуртки, що відповідають інтересам постояльця: музичний, шаховий, рукоділля, малювання та інші. Емоційний настрій, спілкування з ровесниками, можливість відчути турботу – важливі чинники для похилого віку людини. Тому варто звернути увагу на загальну атмосферу закладу, доброзичливість персоналу, спосіб життя інших постояльців.

Фізичний стан пенсіонера

Вибирати заклад необхідно відповідно до фізичного та психологічного стану старого. Потрібно визначитися, яка допомога буде потрібна родичу. Якщо виникли проблеми із самостійним прийомом їжі та гігієнічними процедурами, увагу звертають на будинки з персональним доглядом. Лежачим потрібна сестринська допомога. Для людей, здатних вести досить активний спосіб життя, підійдуть заклади типу пансіонат.

Територія

Вибирати приватний будинок для людей похилого віку необхідно в екологічно чистому районі, далеко від шумних трас, виробничих підприємств. Краще, щоб заклад розташовувався за містом, мав паркову зону для прогулянок, для зручності відвідування максимально близько з місцем проживання близьких і рідних.

Дотримання нормативів утримання громадян похилого віку

Підбираючи заклад, слід звернути увагу на дотримання адміністрацією основних нормативів оснащення приміщень та наявністю спеціального обладнання для людей похилого віку.

Правила
На що звернути увагу
Техніка пожежної безпеки
Будівля повинна мати на поверхах план евакуації, запасні виходи, вогнегасники та стельову сигнальну систему.
Наявність окремого кухонного приміщення
Харчовий блок повинен бути оснащений сучасним обладнанням, кухонним начинням. Їжа готується за наперед складеним меню з урахуванням індивідуальних особливостей дієти окремих постояльців.
Їдальня
Окреме просторе приміщення з наявністю столів, стільців, посуду.
Пральня
Спеціальна кімната, оснащена пральними машинами та прасувальним інструментом.
Спеціалізоване обладнання
В наявності повинні бути інвалідні крісла для пересування, поручні, ліфти, сидіння для ванн, ортопедичні ліжка та матраци.

Персонал закладу

Зверніть увагу на персонал закладу. Вибирати приватний притулок необхідно з максимальною кількістю працівників. Для гідного обслуговування мешканців необхідні співробітники наступних професій:

  • адміністратор чи керівник в одній особі;
  • постачальник для закупівлі продуктів харчування, побутового та гігієнічного приладдя;
  • медичний персонал найвищої категорії;
  • сестри та доглядальниці з медичною освітою;
  • дипломований кухар;
  • дієтолог;
  • мийник посуду;
  • прибиральник приміщень;
  • двірник;
  • прачка.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Етика стародавнього світу: від давніх цивілізацій до моральних філософій

Добре, якщо майбутній мешканець безпосередньо візьме участь у підборі закладу для свого проживання. Покажіть йому фото кімнат, місць відпочинку чи прогулянок. До моменту оформлення повозіть його по кількох будинках та пансіонатах. Це допоможе пенсіонеру вибрати найприйнятніший варіант.

Оформлення договору проживання

Приватний інтернат має індивідуальні правила прийняття документів для оформлення договору проживання. Мінімальний набір – паспорт, страховий поліс, пенсійне посвідчення. Деякі вимагають медичну карту, проходження аналізів на ВІЛ-інфекцію та гепатити. Процес оформлення та очікування займає короткий термін, у порівнянні з державним пансіонатом.

Під час укладання необхідно перевірити наявність медичної ліцензії, виданої державою на провадження діяльності.

Важливо! Ліцензія установі видається за дотримання всіх нормативів пожежної безпеки, надання послуг старим та маломобільним громадянам, наявності кваліфікованого персоналу з профільною освітою .

Як самостійно оформитися до приватного будинку для людей похилого віку

Якщо людина не має родичів, потрапити до будинку для людей похилого віку можна, звернувшись до соціальної служби. Після збору всіх документів та проведення перевірки на відповідність, людина може бути поміщена до державної установи. Якщо він віддасть перевагу проживання в приватному будинку для людей похилого віку, йому доведеться самостійно оплачувати проживання, вибравши один з декількох варіантів:

  • Якщо пенсія варта, можна користуватися послугами пансіонату, щомісяця перераховуючи необхідну суму;
  • При невеликих доходах пенсіонер може вибрати пансіонат та передати своє майно у розпорядження інтернату як оплату за послуги, що надаються. Якщо на майно не було заповіту, немає родичів, воно буде передано до міської влади.
  • Людина може продати своє житло, а всі виручені гроші або їхню частину перерахувати за проживання.

Адміністрація закладу може запропонувати майбутньому постояльцю та інші умови оплати за утримання. У будь-якому випадку, пенсіонер при оформленні повинен уважно читати умови договору, щоб не виявитися ошуканим. Найкраще, якщо він звернеться за допомогою з питань оформлення до юристів.

Вартість проживання в приватному будинку для літніх людей

Стаціонарні будинки для людей похилого віку з приватним капіталом можна розділити на 3 категорії:

  • Елітні;
  • Стандарт Плюс;
  • Стандарт.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Где быстро и качественно перевести доверенность?

“Елітні” пансіонати орієнтуються на західні стандарти якості. Сюди входить великий перелік медичних послуг, консультація лікарів вузького профілю, проведення ЕГК, рентгенографії та інших маніпуляцій. Будинок оточує велика паркова зона під цілодобовою охороною з безліччю ослонів, пандусів для колясочників, альтанок та місць для відпочинку. Палати обладнано сучасною технікою, кнопками виклику, функціональними кріслами. Практикується 5-6 разове харчування. Якщо вибирати елітний сектор, то можна бути впевненим, що людині буде забезпечена гідна старість.

Приватний “Стандарт Плюс” пропонує невеликі паркові території, проживання в 2-3 місних комфортабельних номерах. Персоналом здійснюється догляд за хворими, проведення лікувальних маніпуляцій, організація дозвілля. Режим харчування становить 5-6 разів на день.

Якщо вибрати будинок «Стандарт», то людину поселять у комфортабельну кімнату з 2-4 сусідами. Пенсіонеру запропонують дрібне харчування кілька разів на добу, цілодобове спостереження, гігієнічний догляд.

Орієнтовні розцінки за проживання

Категорія номерів
Вартість місячного проживання
Елітний
Від 20 000 до 25 000 грн.
Стандарт +
Від 15 000 до 20 000 грн.
Стандарт
Від 10 000 до 15 000 грн.

Зі зниженням вартості за проживання зменшується кількість послуг. Для всіх закладів обов’язковими вимогами є: щоденне харчування, цілодобове спостереження, лікарський огляд раз на добу.

Важливо! Одні й самі послуги в різних будинках можуть мати різну ціну. Це вагомий аргумент на користь того, щоб перед тим, як обрати приватний будинок для людей похилого віку остаточно, проаналізувати пропозиції кількох закладів, а за особистого візиту оцінити відповідність ціни якості обслуговування.

Крім стандартних, пансіонати надають додаткові послуги (наприклад, санаторно-курортні процедури, заняття у тренажерному залі, басейні та ін.). Усі нюанси перебування в будинку для людей похилого віку необхідно відобразити у договорі на проживання.

Садиба для людей похилого віку допомагає людині похилого віку відчути комфорт, затишок і турботу про себе. Щоб вибрати приватний пансіонат необхідно врахувати не тільки стан родича, але і його психологічний настрій, щоб він провів роки в атмосфері любові, тепла і розуміння. І пам’ятайте, що ніякі комфортні умови не замінять тепло спілкування з рідними людьми.

Попередній матеріал
Наступний матеріал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Посилання в коментарях будуть вільні від nofollow.

Останні матеріали